Oulujoen kokoomuksen aktiivinen reissu Brysseliin

Hyytävä lumipöly tuiskusi vaakasuoraan, kun Finnairin kone nosti keskiviikkona nokkansa kohti Helsinkiä mukanaan kuuden hengen ryhmä Oulujoen Kokoomuksesta. Timo ja Pirjo Karhu, Jami Tallberg, Markku Myllykangas, Jarmo Husso ja allekirjoittanut istuivat innostuneena paikoillaan, kerraten tulevan kolmen päivän ohjelmaansa Euroopan pääkaupungissa.

Lennot sujuivat mallikkaasti ja vain muutaman tunnin päästä ryhmä laskeutuikin kahdenkymmenen muun Henna Virkkusen luokse kutsutun suomalaisen Kokoomusaktiivin kanssa Brysselin lentokentälle. Hennan aktiiviset ja kohteliaat avustajat pohjustivat ryhmäläisiä: Olimme saapuneet Belgiaan, Pohjois-Pohjanmaan kokoiselle alueelle, jolla asuu yhteensä yli yksitoista miljoonaa asukasta.

Ensimmäisenä iltana istuimme Hennan kutsumina erinomaisella illallisella “Pienet sipulit” -ravintolassa ja osallistuimme lähes huomaamattamme ranskalaisen ruoan päivään kolmentuhannen muun tapahtumaan osallistuvan ravintolan asiakkaitten kanssa. Ryhmän kiinnostuksen veivät kuitenkin käynnissä olevat Metsäpäivät, joiden kunniaksi lahjoimme emäntämme Timon itse veistämällä ja kierrätyspuusta valmistamalla selänraaputtimella. Jo ensimmäisen illan aikana saimme mittavan määrän tietoa käynnissä olevista valmisteluista ja käydyistä keskusteluista.

Yksi mieleenpainunut idea oli Finnairin johtajan käymä keskustelu siitä, miten Lappi tarvitsisi Islannin tapaan alustan, joka kokoaisi matkailuyrittäjät yhteen turistien löydettäväksi. Yhtä tärkeänä kotiinviemisenä nappasi Jami kokeilta vinkin siitä, miten rapeat alkupalakasvikset saataisiin ravintola La Perlan valikoimiin ja oululaisten maisteltavaksi. Kirjoittajalle jäi ensitapaamisesta päällimmäiseksi tunteeksi ylpeys, sillä niin osaavan ja sitoutuneen naisen olemme saaneet edustajaksemme.

Päätavoitteena rauha, vakaus ja turvallisuus

Torstaina oli edessä aktiivinen ja tiedontäyteinen päivä, jonka aloitimme tutustumalla paikalliseen metroon. Päivän innostavin osuus oli allekirjoittaneelle kuuden kerroksen näyttely Euroopan historian talossa, jossa rakentui kokonaisvaltainen kuva Euroopan unionin syntyyn vaikuttaneista tapahtumista. Sodat, kansantuho, lamat ja vallankumoukset värittivät Euroopan historiaa ja loivat pohjaa ajatukselle yhtenäisestä Euroopan unionista. Rauha, Vakaus, Kestävä kehitys, Vapaus & Turvallisuus sekä Yhteisvastuu olivat ja ovat Unionin päätavoitteina ja näiden onnistumista ei voi kiistää, sillä meneillään on Euroopan pisimpään jatkunut rauhan aika. Kun ajatuksissa pyörivät vielä kuvat joukkohaudoista ja muurin yli karkaavista, ei 54 euroa per suomalainen vuosittain kustantava unionin jäsenyys tuntunut miltään jo seitsemänkymmentä vuotta jatkuneen rauhan hintana.

Lounaan jälkeen kävelimme Belgialle niin tyypillisen sateen läpi (yli 200 sateista päivää vuodessa!) Euroopan parlamenttiin. Täältä saimme paitsi lippujen edessä otetun yhteiskuvan Henna Virkkusen kanssa, myös erinomaisen selkeän esityksen siitä, miten Unioni toimii. Trilogi, jossa täysivaltaiset edustajat Euroopan neuvosto, parlamentti ja komissio toimivat yhteen, takaa harvinaisen hienolla tavalla niin Euroopan kansalaisten, jäsenmaiden kuin unioninkin äänen kuulumisen.

Samalla nousi esiin myös se, miten europarlamentaarikot eivät edusta päätöksenteossa niinkään kotimaansa etua, vaan arvomaailmansa mukaisesti suoraan valitsijoidensa etua. Esimerkiksi Kokoomuksen edustaja Virkkunen on osa EPP -puoluetta, joka on tällä hetkellä parlamentin suurin ja vaikuttavin. Parlamentissa Keskusta sen sijaan ei ole läheskään niin suuressa vallassa, kuin esimerkiksi Oulun valtuustossa, huomasi Timo ilahtuneena.

Päivän antia purettiin yli sata vuotta muuttumattomana pysyneenä pubissa Le Mort Subitessa, jossa sulattelimme sitä miten hengästyttävä määrä henkilökuntaa, työhuoneita, avustajia, tulkkeja ja kieliä Unioni tarvitsee toimiakseen. Tämä monimutkainen, mutta erinomaisesti suunniteltu kokonaisuus sai ryhmäläiset vaikuttuneiksi. Takana oli hieno päivä!

”Perehtykää siihen, mitä voitte ulosmitata Euroopan unionista”

Kolmas päivä aukeni tuulisena ja pilvisenä. Nyt vierailimme Euroopan komissiossa, joka valvoo, että lakiesitykset valmistellaan perusteellisesti, lainsäädäntö toteutuu toivotusti ja että lait ja asetukset pannaan toimeen jäsenmaissa sovitusti. Kataisen kabinetin edustaja Tatu esitteli toimintaa rauhallisesti, vaikka Komissio sähkökatkoksen vuoksi “sammui” ja “käynnistyi” kertaalleen esittelyn aikana. Esitimme tiukkoja kysymyksiä muun muassa kesäaikaan siirtymisen etenemisestä Unionin rattaissa. Vaikka kyselymme tuloksena ei siirtymää vielä laitetakaan voimaan, oli Komission tehtävänä selvittää kattavasti siirtymisen aiheuttamat muutokset, joten asia etenee!

Itä- ja Pohjoissuomen aluetoimiston Kari Aalto esitteli meille iltapäivällä toimistonsa roolia Brysselissä. Hän avasi myös ansiokkaasti nyt jo hieman tietoähkystä kärsivälle ryhmälle Unionin budjetin ja tukien kulkeutumista Unionin budjettikehyksestä alueiden hankkeisiin. Tämän monimutkaisen prosessin avaamisessa Karin toimiston väen osaaminen ja verkosto ovat erinomainen apu meille pohjoissuomalaisille.

Mallia voisimme ottaa Aallon mukaan esimerkiksi Lapin toimijoista, joita lentää Brysseliin kuulemma lähes jokaisen lentokoneen mukana ja joilla on erinomaisen hyvä pöhinä toiminnassaan. Älykkään strategian mukaisesti hankkeissa tulisi myös huomioida ne syyt, miksi Pohjoinen Suomi saa tukea Unionilta; Harva asutus, pitkät välimatkat sisämarkkinoille sekä kylmä ilmanala. Esimerkiksi arktisissa asioissa komissio konsultoi ja kysyy neuvoa meiltä pohjoisesta. Aalto kehoitti myös miettimään ja perehtymään osaltamme, mitä voimme ulosmitata Euroopan unionista. Tässä toimiva ja osaava yhteys maakuntaliiton, Elykeskusten sekä Helsingin ministeriöiden välillä on avainasemassa.

Viimeisenä esittelijänä oli puolustusasiainneuvos Tiina Tarvainen. Tämä kaunis ja pätevä nuori nainen toimii Naton edustustossa Brysselissä pitäen tiedonkulun Helsingin ja Naton välillä aktiivisena. Edustusto huolehtii asetetun poliittisen selkärangan mukaisesti Suomen kumppanuusohjelmasta Naton kanssa. Tiina puhui vahvasti Suomen Natojäsenyyden puolesta ja näki siinä meille selkeää hyötyarvoa kansallisen puolustuksen näkökulmasta. Yhtenä vasta-argumenttina jäsenyydelle on ollut, että uskomme Naton joka tapauksessa auttavan, mikäli Suomi ajautuisi ongelmiin. Tarvainen kuitenkin selvensi yksiselitteisesti, että tämän estää Naton säännöt. Nato ei voi hyväksyä jäsenmaakseen mitään valtiota, joka on keskellä kriisiä.

Tarvainen avasi ryhmälle myös Naton painotuksia. Tällä hetkellä Unionin jäsenmaista 22/28 kuuluu jo Natoon, joten Euroopan puolustus on vahvasti Naton agendalla. Myös mm. hybridiuhka, kyberturvallisuus ja sotilasliikkuvuus ovat Eu:n ja Naton yhteisellä agendalla, erityisesti tulevassa Heinäkuun huippukokouksessa Brysselissä. Isojen linjausten selkeytymisen lisäksi erinomaisena yksittäisenä ideana esityksestä tarttui ajatus järjestää kiinnostuneille Oulujoen Kokoomuksen jäsenille huoltovalmiuskoulutus Huoltovarmuusjoukkojen vetämänä. Tämä nimittäin lisäisi aina niin tarpeellisia kansalaistaitoja mahdollisten kriisitilanteiden varalta erinomaisesti.

Lämpimät kiitokset erinomaisesta matkaseurasta

Lauantaina aurinko helli innostus- ja tietoähkystä kärsivää ryhmää, joten jalkauduimme Unescon maailmanperintökohteen Brysselin vanhan kaupungin mutkaisille kaduille etsimään tuliaisia. Suklaat, vohvelit, ja keskieurooppalainen tunnelma johdatteli meidät iltapäivään, jolloin lähdimme pitkälle paluumatkalle. Pitkälti puolenyön jälkeen kone laskeutui pimeyden ja kylmyyden keskelle Ouluun. Koskapa emme saaneet vielä Komissiota viemään nopeutettuna kesä- ja talviajan poistamista käytäntöön, palasi kevättunnelmissa matkaan lähtenyt ryhmä nyt kesäajan siivittämin tunnelmin kotiinsa. Matkalla mukana olleiden kokoomusvaikuttajien ryhmässä ei jäänyt kellekään epäselväksi, että Oulussa toimii aktiivinen paikallisyhdistys. Lämpimät kiitokset allekirjoittaneelta tästä mahdollisuudesta sekä erinomaisesta matkaseurasta mukanaolleille.

Kesätunnelmin,
Anna Rounaja

Kirjoittaja on Oulun kaupungin varavaltuutettu, Oulujoen Kokoomuksen hallituksen jäsen, Business Oulun varajäsen, Oulun teatterin varapuheenjohtaja, Liikuntakeskus Hukan toimitusjohtaja ja tärkeimpänä kahden ihanan lapsen äiti.

Kommentoi sisältöjämme! Rakentavat kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen. Huom! Samaa mieltä ei tarvitse olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *